Nechci, aby někdo další přišel o možnost, kterou jsem já nemohla ani zkusit

Martina Součková

Díky svým výsledkům ve veslování jsem i já na konci střední školy dostala nabídku na Ohio University, nicméně jsem ještě ročník, který měl na škole jako druhý jazyk němčinu. Další možností bylo studovat v Německu na Sporthochschulle v Kolíně nad Rýnem, ale mojí alma mater se stala UP Olomouc a jsem za to nesmírně vděčná. Nicméně v sobě nosím určitou lítost, že jsem v Americe studovat nemohla.
 
Výhoda veslování je v tom, že je to jeden ze sportů, díky kterému se můžete dostat na americkou univerzitu relativně snadno. Samozřejmě je nutné mít výborné studijní i sportovní výsledky. Jednotlivé školy momentálně zpřísňují podmínky přijetí třeba tím, že snižují časové limity. Nicméně i tak je pro naše elitní veslaře snazší cesta s tím, že kluci mají trochu větší konkurenci.
 
Úroveň veslování se na amerických univerzitách neustále zvyšuje, protože před dvaceti lety měly možnost odejít studovat i průměrné evropské závodnice. Když se podívám na dnešní složení univerzitních týmů, tak v každém najdeme medailisty a medailistky z velkých světových juniorských veslařských akcí. Třeba Yale University má první dva týmy osmiveslic složeny z olympijských medailistů a medailistů dospělých či U23 mistrovství světa.

O kvalitě vypovídá i fakt, že v USA jsou nejkvalitnější závodníci na univerzitách, protože třeba minulý rok neměly USA žádnou medaili z mistrovství světa, na kterém právě univerzitní závodníci chyběli. Na univerzitách jsou nejlepší podmínky, což dokazuje i fakt, že zahraniční studenti se po škole vrací do svých zemí a nemají problém s návratem do reprezentací.
 
Sama bych byla ráda, kdybych před lety měla někoho, kdo by mi řekl, že se angličtinu zvládnu doučit během střední školy, protože výkonnost i studijní výsledky jsem měla. Dnes mají mladí lidé více možností, mohou chodit třeba na přípravné kurzy. Nechci, aby někdo další přišel o možnost, kterou jsem já nemohla ani zkusit.
 
Mladým veslařům a veslařkám vždy říkám, že je důležité mít někoho, kdo má přehled a může jim poradit, co se mají učit, na co se mají připravit, a z čeho naopak nemusí mít strach. A já je můžu odkázat na kamarády, kteří si tím vším prošli.
 
Pokud mladí lidé získají vzdělání v USA, tak bude jejich další civilní život daleko jednodušší. Často se mi navíc stává, že se poté úspěšní veslaři vrací a sami od sebe přispívají naši loděnici na provoz nebo třeba na novou loď.