Rozhodnutí mezi profesionální kariérou a univerzitou bylo těžké, ale zvolil jsem dobře

Filip Forejtek

Nad Amerikou jsem začal přemýšlet až po maturitě v době, kdy jsem jezdil za reprezentaci a dokonce jsem byl v té sezoně na olympiádě s tím, že jsem univerzitu v Česku studoval dálkově. Vlastně jsem předtím ani neměl moc velkou představu o univerzitním sportu v USA. 

Díky kontaktům z lyžařského prostředí konkrétně s Andreou Arnold a Adamem Zikou jsem zjistil o této možnosti. Adam, který taky studoval University of Colorado at Boulder, mě přesvědčoval, abych to alespoň vyzkoušel a zpětně jsem za to rád. 

Během olympijské sezony jsem kontaktoval kouče z University of Colorado a nakonec jsem se rozhodl, že do toho půjdu. Zařídil jsem si všechny záležitosti a splnil všechny podmínky pro přijetí a teď už mám před sebou jenom rok a půl navazujícího studia. 

Každopádně si pamatuju, že rozhodování nebylo vůbec snadné, protože jsem patřil do reprezentace a vlastně i rodiče se střídali s tím, že táta mi ze začátku říkal, ať zůstanu, ale nakonec mě podporoval v tom, ať to vyzkouším. Přitom táta už v té době působil v lyžařském svazu. Máma mě zase nakonec trochu přemlouvala, ať zůstanu.

Nakonec jsem se rozhodoval mezi třemi univerzitami ze západu USA, protože na východě plná stipendia lyžařům nedávají. Na plné stipendium dosáhne v celé Americe tak zhruba 30 sjezdových lyžařů. Moc si vážím toho, že jsem byl minulý rok vyhlášen nejlepším lyžařem NCAA, je to největší úspěch, kterého jsem zatím dosáhl. 

I proto bude moje rozhodování o tom, jestli po škole začnu hned pracovat, nebo zkusím jezdit profesionálně hodně těžké. Ale ještě mám rok a půl a určitě se nakonec rozhodnu správně. 

Před začátkem letního semestru jsem měl možnost objet závody Světového poháru v Evropě. Jako univerzitní sportovci můžeme v období volna závodit, ale pokud bych vyhrál peníze, tak je musím věnovat na charitativní účely. Můžu si nechat jen částku, která mi pokryje náklady. 

Na druhou stranu teprve během probíhající sezony se stalo, že jsem program takový, abych zvládl starty ve Světovém poháru. V Coloradu jsem se hodně zlepšil v technických disciplínách, protože školní závody jsou v podstatě jenom o slalomu. Do USA jsem přitom odlétal spíše jako specialista na rychlostní disciplíny. 

Zázemí máme na univerzitě perfektní, všechno je jenom pro nás a všechno funguje bez problému. Z lyžařského pohledu je jediné specifikum sníh, který je na západě Ameriky jiný než v Evropě. Je to dáno vlhkostí. V Evropě jsou jiné podmínky, ale dá se s tím vyrovnat. 

Co se týče oboru, tak bakalářský titul mám z informatiky s tím, že v nyní studuju poměrně mladý obor data science, což je kombinace informatiky, statistiky a analytiky. V poslední době hodně řešíme umělou inteligenci, takže věřím, že má škola má budoucnost. 

Mám rád matematiku a řešení problémů. Je to přesně ten obor, který jsem chtěl studovat.