Trénink a studium se v USA nikdy nebily. Za mořem jsem se naučila soustředit

Martina Moravčíková

Největším přínosem celého univerzitního systému v USA je fakt, že zároveň pomáhá rozvíjet sportovní umění s tím, že sportovec nemusí řešit, jestli stihne nebo nestihne trénink kvůli škole. Systém je nastavený tak, aby sportovci dokázali excelovat ve své sportovní disciplíně a zároveň i studijně. 

Na University of Tennessee, kterou jsem vystudovala, byly povinné studijní hodiny pro nováčky. Prostě jsem ze začátku musela být v místnosti s dozorem a muselo tam být ticho.
Takže jsem vždy každý projekt dotáhla do konce. 

Celé studium mi pomohlo se soustředěností a časovým managementem. Naučila jsem se vyčlenit si čas na učení a věnovala se jenom aktuálnímu úkolu. I teď v pracovním životě se dokážu soustředit pouze na daný úkol, který prostě udělám. 

Z mé zkušenosti je navíc plavání na univerzitách na opravdu vysoké úrovni. Plavala jsem v konferenci, do které spadaly univerzity, na kterých studovali nebo studují světoví šampioni a olympijští medailisté. Takže úroveň tam je opravdu velká. 

Plavání je oproti jiným sportům jiné v tom, že univerzitní špička může startovat na velkých sportovních akcích typu právě olympiády, což je pro plavce další plus. Na posledních hrách v Tokiu plaval třeba Caeleb Dressel z University of Florida, Lydia Jacoby startovala ještě jako středoškolačka s tím, že po hrách nastoupila do univerzitního programu.

V minulosti systémem prošli třeba Ryan Lochte, Missy Franklin nebo Katie Ledecky, která studovala než se stala profesionálkou. Elitním plavcům v dnešní době nahrává i fakt, že sportovci mohou podepisovat sponzorské smlouvy a zároveň studovat. Pravidla NCAA jsou v tomhle ohledu tvrdá, ale nedávno došlo k rozvolnění.

Na univerzitu jsem se dostala z jiné výchozí pozice, než většina českých plavců, protože jsem v USA žila už během středoškolských let. Táta totiž pracoval ve Virginii pro NATO, takže jsem se na americkou univerzitu připravovala v týmu na střední škole s trenérem, který mi pomáhal s výběrem univerzity, za což jsem zpětně ráda. 

Sama stále sleduju univerzitní plavání, takže dobře vím, kde se dnes pohybuje plavecká špička, a jak se kde trénuje. Důležité je vědět, jak mají univerzity nastavené jednotlivé programy, protože když si člověk vybírá univerzitu naslepo, tak mu potom tréninkový program nemusí sedět. 

Vedle skvělé plavecké přípravy jsem díky univerzitě získala titul, perfektní angličtinu a ještě lepší time management. Tyto lekce jsou k nezaplacení a jsem za ně nesmírně vděčná. Univerzitní léta bych si klidně zopakovala. Kdybych se mohla vrátit v čase, tak bych si to asi užila ještě více. Sama chci vést své děti k tomu, aby si mohly díky sportu vyzkoušet americkou univerzitní cestu.

Opravdu nejlepší věc je, že mi univerzita přinesla obrovský všeobecný přehled. Školství v USA je postavené na jiném principu a přístupu. Takže mi to hodně zlepšilo praktické myšlení, abych dokázala efektivně vyřešit problém a nešťourala se v teorii.