Napoprvé jsem z cesty do USA vycukal. Všem doporučuju se o studiu poradit

Marek Totušek

Možnost odejít studovat do USA jsem řešil poměrně dlouho, protože už minulý rok jsem byl domluvený s Penn State University s tím, že jsem měl už všechno vyřešené. Nakonec jsem se toho ale na poslední chvíli lekl a do Ameriky neodletěl. Letos jsem řešil nabídky hned pěti univerzit a jednou z nich byla právě od Savannah College of Art and Design. Nabídli mi plné stipendium, takže jsem si říkal, že by byla škoda, kdybych to alespoň nezkusil. Takže jsem do toho šel.

Když jsem se rozhodoval, tak byl pro mě samozřejmě důležitý šermířský program jednotlivých univerzit. Tady v Atlantě je šermířský program sice poměrně mladý, ale je tady výborný kouč a mezinárodní tým, takže je v týmu velká konkurence. Navíc jsem si tady mohl vybrat obor Film and Television, který mě zaujal, takže volba byla nakonec jednoduchá.

Minulý rok jsem nenastoupil dost možná i proto, že jsem si celý proces přijetí zařizoval sám a byl jsem z toho strašně moc nervózní. Teď jsem měl možnost se před odletem spojit s Irčou Gillarovou, která mi pomohla v tom, že mě hodně uklidnila. Určitě bych doporučil každému, kdo chce jít studovat do Ameriky, ať to probere s někým, kdo má s americkým univerzitním systémem zkušenosti.

Univerzitní program mi určitě pomůže i do další šermířské kariéry. Už jen tím, že se budu připravovat s výborným trenérem. Navíc mám pocit, že mi pomůže i změna prostředí, protože poslední dva roky jsem trénoval v Itálii a cítil jsem, že potřebuju změnu, která mě zase posune. A hlavně díky velké konkurenci a také zázemí, protože na univerzitě máme všechno, co potřebujeme.

Šermířská úroveň je navíc na univerzitách na velmi vysoké úrovni, protože na velkých světových akcích závodí šermíři, kteří studují nebo prošli americkým univerzitním systémem. Ostatně tato cesta je zajímavá i pro šermíře z velkých šermířských zemí. Konkrétně u nás v týmu jsou Bělorusové, Rusové a dokonce i kluk z Tchaj-wanu. Taková zkušenost je opravdu k nezaplacení a doporučil bych to každému sportovci.

Navíc v Česku je šerm docela malý sport, takže elitní šermíři potřebují zahraniční trenéry a sparingy, což znamená, že musíme jezdit trénovat do zahraničí. Každopádně český svaz se snaží, aby se situace zlepšila tím, že pořádá soustředění v zahraničí a také zve do Česka zahraniční trenéry.

Mám radost, že se úroveň zvedá, protože máme talentované děti, které dřou a snaží se neustále zlepšovat. Doufám, že jsem rozhodnutím odletět studovat do USA motivoval další české šermíře tím, že jsem jim ukázal další zajímavou cestu. Pokud má někdo sen odletět studovat do USA, tak díky šermu mají větší šanci.

Takže pokud má někdo podobné ambice, tak bych každému doporučil, aby tvrdě trénoval, soustředil se na vývoj a také, aby komunikoval třeba na soustředěních mimo Česko s trenéry ze zahraničí, protože zajímavé kontakty vždy v budoucnu pomáhají.